Yumuşacık poğaçalarımız biraz açma tarzındadır. Bugün patlıcanlı bir iç malzeme kullandım ama aynı şekilde patatesli bir iç malzeme de kullanabilirsiniz, çok yakışıyor :)
· MALZEMELER:
· 1 paket yaş maya
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 su bardağı ılık su
· 1 yemek kaşığı şeker
· 1 su bardağı sıvı yağ
· 1 yemek kaşığı tuz
· aldığı kadar un ( 6- 6,5 su bardağı kadar)
· ÜZERİ İÇİN:
· yumurta sarısı
· susam
· İÇ MALZEMESİ İÇİN:
· 1 adet kuru soğan
· 2-3 adet patlıcan
· 2-3 adet domates
· 2-3 adet yeşil biber ( ben acı kullanıyorum.)
· bir tutam maydanoz
· Sıvı yağ
· Tuz- karabiber
· YAPILIŞI:
· Geniş bir kabın içinde maya, ılık süt ve ılık suyu ekleyip maya eriyinceye kadar karıştıralım.
· Sıvı yağı ekleyip güzelce karıştıralım.
· Azar azar unu, tuz ve şekeri ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
· Hamurun üzerini örterek ılık bir ortamda hamur iki katına çıkana kadar mayalandıralım.
· İç malzemenin yapılışı:
· Patlıcanları alacalı soyalım.
· Minik küpler alinde doğrayalım.
· Tuzlu suda acılığının gitmesi için 15 dakika kadar bekletip, süzelim.
· Soğanı yemeklik, biberi halka halka doğrayalım ve çok az sıvı yağda soteleyelim
· Üzerine patlıcanları ve kabukları soyulmuş,minik küpler halinde doğranmış domatesleri ilave edelim.
· Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. İnce kıyım maydanoz ve baharatları ekleyip soğumaya bırakalım.
· Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapalım.
· Her bir bezeyi açabildiğimiz kadar oval biçimde açalım.
· Üzerlerine yeteri kadar yağ sürelim veya benim yaptığım gibi fındık büyüklüğünde 4-5 adet yağ serpelim.
· İç malzemeyi bir ucuna koyalım. ( Patatesli bir iç malzeme kullanacaksanız tamamen hamurun üzerine yayabilirsiniz.)
· Yalnız fazla doldurmayınız, rulo yaparken taşabilir.
· Rulo şeklinde harcın üzerinden sarmaya başlayalım.
· Rulomuzun iki ucundan çekip inceltelim.
· rulonun iki ucundan tutup ters yönlere çevirerek burgu yapalım.
· Ben bir elimle fotoğraf çektiğimden tek elimle göstermek zorunda kaldım :(
· Her iki ucundan tutup düğüm yapar gibi bir ucu içinden geçirelim.
· Düğüm poğaça şeklimiz ortaya çıktı.
· Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizelim
· Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpelim
· 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
· Fırından çıkar çıkmaz üzerlerine hafif su serpip, tepsinin üzerini 2-3 dakika kadar örtelim.
· AFİYET OLSUN
No comments:
Post a Comment