Wednesday, October 23, 2013

DÜĞÜM POĞAÇA ( PATLICANLI)





du um po aca patlicanli 1
DÜĞÜM POĞAÇA ( PATLICANLI)

Yumuşacık poğaçalarımız biraz açma tarzındadır. Bugün patlıcanlı bir iç malzeme kullandım ama aynı şekilde patatesli bir iç malzeme de kullanabilirsiniz, çok yakışıyor :)




·         MALZEMELER:


·         1 paket yaş maya


·         1 su bardağı ılık süt


·         1 su bardağı ılık su


·         1 yemek kaşığı şeker


·         1 su bardağı sıvı yağ


·         1 yemek kaşığı tuz


·         aldığı kadar un ( 6- 6,5 su bardağı kadar)


·         ÜZERİ İÇİN:


·         yumurta sarısı


·         susam


·         İÇ MALZEMESİ İÇİN:



·         1 adet kuru soğan


·         2-3 adet patlıcan


·         2-3 adet domates


·         2-3 adet yeşil biber ( ben acı kullanıyorum.)


·         bir tutam maydanoz


·         Sıvı yağ


·         Tuz- karabiber



·         YAPILIŞI:


·         Geniş bir kabın içinde maya, ılık süt ve ılık suyu ekleyip maya eriyinceye kadar karıştıralım.


·         Sıvı yağı ekleyip güzelce karıştıralım.


·         Azar azar unu, tuz ve şekeri ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.


·         Hamurun üzerini örterek ılık bir ortamda hamur iki katına çıkana kadar mayalandıralım.





·         İç malzemenin yapılışı:


·         Patlıcanları alacalı soyalım.


·         Minik küpler alinde doğrayalım.


·         Tuzlu suda acılığının gitmesi için 15 dakika kadar bekletip, süzelim.


·         Soğanı yemeklik, biberi halka halka doğrayalım ve çok az sıvı yağda soteleyelim


·         Üzerine patlıcanları ve kabukları soyulmuş,minik küpler halinde doğranmış domatesleri ilave edelim.


·         Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. İnce kıyım maydanoz ve baharatları ekleyip soğumaya bırakalım.




du um po aca patlicanli 2

·         Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapalım.


du um po aca patlicanli 3






·         Her bir bezeyi açabildiğimiz kadar oval biçimde açalım.


·         Üzerlerine yeteri kadar yağ sürelim veya benim yaptığım gibi fındık büyüklüğünde 4-5 adet yağ serpelim.



du um po aca patlicanli 4






·         İç malzemeyi bir ucuna koyalım. ( Patatesli bir iç malzeme kullanacaksanız tamamen hamurun üzerine yayabilirsiniz.)


·         Yalnız fazla doldurmayınız, rulo yaparken taşabilir.







du um po aca patlicanli 5


·         Rulo şeklinde harcın üzerinden sarmaya başlayalım.


du um po aca patlicanli 6

·         Rulomuzun iki ucundan çekip inceltelim.


du um po aca patlicanli 7






·       rulonun  iki ucundan tutup ters yönlere çevirerek burgu yapalım.


·         Ben bir elimle fotoğraf çektiğimden tek elimle göstermek zorunda kaldım :(



du um po aca patlicanli 8

·         Her iki ucundan tutup düğüm yapar gibi bir ucu içinden geçirelim.


du um po aca patlicanli 9


·          Düğüm poğaça şeklimiz ortaya çıktı.





du um po aca patlicanli 10



·          Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizelim


·         Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpelim


·          180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.



du um po aca patlicanli 11


·         Fırından çıkar çıkmaz üzerlerine hafif su serpip, tepsinin üzerini 2-3 dakika kadar örtelim.


·         AFİYET OLSUN


No comments:

Post a Comment