(8-12 kişilik)
Malzemeler :
125 gr. (3.,5 çorba kaşığı) Teremyağ
1 yumurta
2 limon kabuğu rendesi
180 gr. (1.5 su bardağı) un
200 gr. (1 su bardağı) şeker
100 ml. (1/2 su bardağı) ayran
250 gr. çilek
1 paket kabartma tozu
Sosu için
:
300 gr. çilek
100 gr. (1 çay bardağı) şeker
100 ml. (1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı) su
20 gr. (1 yemek kaşığı) nişasta
Yumurta ve şekerimizi mikserimizle şeker eriyene kadar çırpıyoruz. İçine
Teremyağ’ımızı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Karışımımıza ayranımızı ve limon
kabuğu rendemizi da ekleyip karıştırıyoruz. Elenmiş un ve kabartma tozumuzu ilave
edip son bir kez karıştırıyoruz. Kalın tabanlı tavamızın içine kek hamurumuzu
boşaltıp üstünü düzeltiyoruz. Üzerine çilekleri bütün halde diziyoruz. Kekimiz
kabardıkça çilekler kekimizin içine gömülecekler. Bu yüzden sıra ile dizmemiz önemli. Bu işlemden sonra tavamızı ocağımızın en küçük gözüne alıyoruz. Kapağını kapatmadan evvel kapakla kek hamurumuzun arasına temiz bir bez yerleştirirsek su damlalarının kek hamurumuzun üzerine akmasını engellemiş oluyoruz.
Tavadaki kekimizin kapağını ilk 20 dk. kesinlikle açmıyoruz. Daha sonra kapağı açıp
kontrol edebiliriz. Kekimizin pişme süresi aşağı yukarı 55 dk. kadar. Süre sonunda
kürdanla kekimizi kontrol edip ocaktan alabiliriz.
Sosumuzu hazırlamak için ise şekeri, 1 çay bardağı suyu ve doğradığımız
çileklerimizi sos tenceremize alıp ocağın üstünde hafifçe pişiriyoruz. Daha sonra
ayırdığımız 1 yemek kaşığı suyumuzla nişastamızı açıp sosumuzun içine döküyoruz.
Sosumuz koyulaşıncaya kadar pişirip kenara alıyoruz. Soğuyan kekimizi dilimliyoruz,
sosu üzerine koyarak servis ediyoruz.
Püf Noktası :
Kekimiz kalın tabanlı veya döküm bir tavada çok daha kolay pişecektir. Eğer
tavalarınız bu özellikleri taşımıyorsa iki tavayı üst üste oturtarak üstteki tavaya kek
hamurumuzu yerleştirip kekinizi pişirin. Tavada pişirdiğiniz kek normal keklere göre
çok daha yumuşak ve hafif olacaktır. Sosta çilek yerine vişne veya böğürtlen de
lezzet açısından farklılıklar yaratır.Aynı keki fırında kek kalıbında da pişirebilirsiniz.
No comments:
Post a Comment