Pazıyı hep duyarım hatta belki farkında olmadan eşin dostun evinde yemişliğim bile vardır belki ama, pazarda manavda gördüğüm zaman tanıyıp, alayım dediğim olmamıştır.
Özellikle bloglarda pazılı tarifler gördüğüm zaman, mutlaka alıp denemem gerektiğini düşünsem de,eyleme geçiremiyordum bir türlü..
Taa ki, eşime bir arkadaşı,bahçesinde yetiştirdiği pazılardan verene kadar. :)
Eşim eve gelip de, pazı getirdim deyince, pek sevindim.
Aylardır almak isteyip alamadığım,(Bilmeyip,sormaya da çekindiğimden) cismini bilmeyip, tadını bilinçli olarak tatmadığım sadece duyup varlığından haberdar olduğum sebzeydi ne de olsa pazı!
Elime geçmişti,şimdiye kadar tanışıp kaynaşmamış olmanın acısını çıkartmalıydı :)
Google görsellerden de bakıp, pazı olduğundan emin olduğum,ıspanağın ikiz kardeşi kadar benzeri olan bu sebzeyi,ıspanak gibi düşünerek hareket ettim.
İlk denediğim pazılı tarif ise, resimdeki pufidik çörekler oldular.
Hamuru yumuşacık olunca,pazı ve peynir de birbirine çok güzel uyum sağlayınca, nefiss mi nefis bir çörek çıktı ortaya.
Pazıyı bilmeyen yoktur ya, çörek yapmayan vardıysa denesin derim.:)
Pazılı Puf Çörekler
malzemeler
3 su bardağı ılık süt
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta 1'inin sarısı üzerine
Aldığı kadar un
İçine:
500 gr. süzme peynir
250 gr pazı
1 adet kuru soğan
hazırlanması:
Genel olarak, mayalı hamurlar hazırlarken aynı yöntemi kullanıyorum ve sonuç mükemmel oluyor.
Şöyle ki,evvela ,ılık süt ve yaş mayayı karıştırma kabına alıp en az 5 dk bekletiyoruz.
Maya iyice kabarınca, zeytinyağı ve 1 yumurtanın sarısı ayırıp diğerinin beyazı ve sarısını, tuz ve azar azar un ilave ederek yoğuruyoruz.
Hamur elime yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam ettikten sonra, hamur kabarana kadar bekletiyoruz.
Hamurumuzu 4 parçaya bölüp, uzunlamasına merdane ile açıyoruz.
Soğanı soyup yemeklik doğrayıp 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koyduğumuz tavaya alıyoruz,biraz soteleyip irice doğradığımız pazıları da ekleyip ,pazılar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Pazılı içimiz pişip ılınınca, peyniri ekleyip karıştırıyoruz ve uzunlamasına açtığımız hamurun kenarına koyup rulo şeklinde sarıyoruz.
Yaptığımız ruloları dilediğimiz kalınlıkta kesip,yağlı kağıt serili tepsiye alıp,üzerlerine yumurta sarısı sürerek, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet şifa olsun..
Hayırlı haftalar diliyorum..
No comments:
Post a Comment