22 / 5 / 2012
SALI
GÜNAYDIN.....:)
BEN GELDİM...:)))
ENERJİMLE VE SAYGILARIMLA GELDİM..:)
Evet enerji olmadan şeker hamuru yapılırmı? bakın şu güzelliklere hiç enerji vermezmi bu marsmallowlar al beni ye diyor... Yeni bir haftaya merhaba dedik. Hafta sonu gene yoğun bir maratonla vardı, kızlar ders çalıştı.Biz annelerde sohbet çaylar pastalar eşliğinde vaktin nasıl geçtiğini anlamadık.
Üç aşamada şeker hamurundan pasta yapıcaz demiştim...
1. Aşamada kekini ( pandispanyasını ) yaptık.
2. Aşama şeker hamuru yapımı demiştim. Evet bu gün yapıcaz inşallah...
3. Aşamada ganajı ve şeker hamuru ile pasta kapatılıp süslicez işimiz çok.
Şeker hamuru benim bildiğim, 3 değişik şekilde hazırlanır..
1. Glikoz,tylose,toz jelatin, pudra şekeri,su kullanılır.( bazıları yumurtada koyuyor)
2. Marsmallow,pudra şekeri,su kullanılır.
3. Türk lokumu, pudra şekeri kullanılır.
Ben birinci tarifi yapacaktım. Antalya'da pasta malzemesi satılan yerlere gittim, glikoz ve tylose istedim. Onlar olmadığını söylediler veya az satmıyorlar. Sana şeker hamuru satalım dediler.Ben hazırları tercih etmiyorum dedim. Şeker hamuru yapan çok olmayınca malzemeyi getirmiyoruz veya az malzeme satmıyoruz dediler . Bende ikinci sini yapmayı tercih ettim..
Haydi beyler bayanlar gelsin tarifimiz...:)))
Pamuk eller mutfağa....:)))
Hazırmısınız yapalımmı şeker hamurunu ...:)
Sesiniz az geliyor, evet hazırız, şimdi oldu gelsin malzemeler..
MARSMALLOW'DAN ŞEKER HAMURU YAPIMI
MALZEMELERİ
2 Paket masmallow ( haribo ) 1 paket 175 gram
3 Paket pudra şekeri ( 2 sefer eleyelim )
3 Kaşık su
1 Çimtik tuz
Gıda boyası
Mısır nişastası
Strech flim ve sana yağı
Gıda boyaları : Toz,sıvı ve jel halinde satılır. Üç ana renk almanızı öneririm. Bunlar ; kırmızı,sarı ve mavi. Bu üç ana renkten ara renkleri elde edebiliriz.:)))))
kırmızı +sarı'dan: turuncu
sarı +mavi'den: yeşil
kırmızı + mavi'den : mor
elde edilir, denedikçe renkler ortaya çıkar...
YAPILIŞI
1) Öncelikle şekerlerin renklerini beyaz ve pembe olarak ayıralım. Bir çelik kase içine kaynar su koyalım içine bir borcam oturtalım ocağa koyalım ve altını yakalım..
2) İçine tek beyaz renk şekerleri koyalım, hiç telaş etmeyin o kendi eriyecek. İyice eriyince içine 3 kaşık suyu ekliyelim, tuzunu,biraz pudra şekeri koyayalım bir kaşık yardımı ile karıştıralım...
Püf noktası: Bu arada erirken hiç telaşlanmayın çok karıştırmaya çalışmayın sıcaklık yükseldikçe eriyor.:)
3) Şu aşamada hiç elinizi bulaştırmayın. Biraz daha pudra şekeri karıştırın, tezgaha pudra şekeri bol dökün ve tabağı kaşık yardımı ile pudra şekerinin üstüne boşaltın.
Ellerinizin hepsini batırmayın üç parmak ve kaşık yardımı ile biraz koyulaşıncaya kadar karıştırın.
Püf noktası: Hemen elimizi daldırırsak bütün şeker elimize yapışır ve ayırması zor olur..:)))
3) Şimdi koyulaşmaya başladı elinizle karıştırabilirsiniz biraz daha pudra şekeri koyun ne çok sert ne çok yumuşak bir kıvamda yuğurun, nasıl alıştınız hamurunuz baya güzel oldu az daha yuğurun tamamdır.
Başardınız birinci renk oldu. Aynı işlemi aynı borcamda yıkamadan pembe rengide aynı şekilde yapın.
Resimdeki gibi, bir pembe bir beyaz hamurunuz oldu. ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA OLDU..
Şimdi filim strece sana sürün ve şeker hamurunu sarın bir gün beklesin....
Püf noktası:Şeker hamuru buz dolabında bekletilmez. Artanlarda buz dolabında saklanmaz, strec flim yağlanır sarılır konur tekrar poşete geçirilir kapaklı bir kap içinde muhafaza edilir. İhtiyaç olunca, ihtiyaç kadar çıkarılıp kullanılır yosa kurur:)
4) Bir gün bekleyen şeker hamurunu önce pembenin yarısını alalım ve yavaş hareketlerle onu yumuşatalım evet oluyor .Şimdi hızlanabilirsiniz çok güzel ellerinize sağlık hamurumuz şekle giriyor...
Püf noktası: Hamuru ilk aldığımızda biraz sert elimizin sıcaklığı ile ısınıp açılacak.:)))
Veya yumuşak olabilir o zamanda elimize yapışır açarken merdaneye yapışır, o zaman pudra şekeri ile yuğuralım, bunları unutmayın.:)))))
5)OOOO çok başarılı oldu şimdi şekil verme zamanı.Beyaz şeker hamurunu üstünü kaplıyacağız, onu şimdi ellemiyeceğiz. Tezgaha, Mısır nişastası serpelim ve pembe şeker hamuru'nun yarısını alalım merdane ile açalım arada üstüne mısır nişastası serpelim.Yufkadan az kalın açın.
Püf noktası: Açarken yufka açar gibi , alt üst çevirmeyelim. Üst yüzü her zaman üst olacak.:)))
6) Evet şimdi kalıpları alalım ve şekiller elde edelim, çok güzel oluyor harika ..pembe çiçekler oldu.
Şimdi o pembenin içine biraz kırmızı ve mavi boya koyalım mor renk elde edelim az pudra şekeri atalım.
Püf noktası: Boya koyunca hamur biraz ele yapışmaya başladı pudra şekeri koyuyoruz...:)Hadi çok güzel oluyor yapıcaz...Telaş etmeyin..
7)Çok güzel bir mor renk elde ettik. Şimdi gene mısır nişastası serp tezgaha, hamuru aç.
Püf noktası: Nişastayı abartmadan garelince koyalım mor renk bembeyaz olmasın.
Bundanda kalıplarla büyüklü küçüklü çiçekler yapalım.
Şimdi yaprak için kalan mor hamurun içine sarı ve mavi boya koyalım gene az pudra şekeri ile biraz katılaştır yuğur oldu. nişasta serpip açalım ve yaprakları kalıplar yardımı ile yapalım, harika oldu.
Şimdi pembe hamur alalım önce elimizle çalıştıralım, onuda dikdörtgen açalım ve resimdeki gibi kurdela yapalım...:))) Çok güzel görüntü süper ayrıntıları ile yaptık ellerinize sağlık, sizlerle olmak çooook güzeldi.
Bir dahaki sefere bu güzel çiçeklerle güzel pastamızı hep beraber yapıcaz..:)))))
Herkez keki ayrıntılarıyla yapacak, ardından şeker hamurunu yapacak ve en son final .........:)
Bir günde olmazdı bunların hepsi....
HAYIRLI HAFTALAR..:))))
İzninizle dostlarım, derse yetişmem lazım.
Bir daha ki sefere pastayla karşınızdayım..
Kesinlikle hosunuza gidecek ilginc siteler : kolay davet menüsü
No comments:
Post a Comment